lördag 20 juni 2009

Min lilla oskyldiga tjej sitter i förhör och frågas ut om saker som hör vuxenvärlden till. Bakom en vägg sitter åklagare, psykolog och kurator. Lyssnar och tolkar, försöker hitta spår av det som påstås ha hänt.

Vad de ser är ett barn helt utan påverkan av något traumatiskt, ett öppet och glatt barn. Ett barn utan några som helst spår av att något otillbörligt skall ha skett. Och lyckligtvis är de kloka människor, som inser att anklagelsen är fel. Helt totalt tagen ur luften och det finns absolut inte ett endaste dugg som tyder att det finns en millimeter av sanningshalt i det som kompisen ska ha kastat ut sig. De som skött utfrågningen är proffs och de säger till oss att dottern visar inga som helst tecken på att ha varit utsatt för något som helst från oss föräldrar. Däremot har hon berättat om skolan, skolkamraterna och den turbulenta miljö som finns där. Vilket vi vet, som vi kämpat mot men inte fan trodde vi att det skulle leda till det här.

För ordningens skull måste de självklart förhöra oss föräldrar. Jag förstår det och jag stödjer absolut deras agerande. För tänk om det funnits något bakom det hela. Såklart att varje sån här form av misstanke måste kollas upp. För barnens skull.

Förhören med oss, eller som de kallar det "samtalet", ger precis samma sak vid handen - att det finns inte något som helst fog för den anmälan som är gjord. Och då skulle man kunna stryka ett streck över dela och gå vidare kan man tycka. Men inte är det så lätt, för det sätter sina spår på oss alla och jag vet inte hur man bäst skall hantera det.

Skall vi prata om det? Skall vi gräva i det? För barn har en tendens att gömma det obehagliga och istället kasta sig in i leken, låta det tråkiga döljas. Men det måste ju ut, måste ju bort. Och hur skall maken kunna skaka det av sig? Hur skall vi gå vidare?

När vi kommer till skolan igen, vilka föräldrar törs vi möta blicken hos? Vilka föräldrar vet om misstankarna? Vilka har pratat om det? Och vilken förälder gjorde anmälan? Kommer de prata lika mycket nu, när de vet att misstankarna var helt ogrundade?

Och barnet som hittade på kommentaren. Vem pratar med det barnet? Förklarar vad man kan ställa till med när man i sin fantasi hittar på sådana här saker?

Vem tänker på stora dottern, som blir anklagad för att sagt något sånt här? Och som därigenom skall ha orsakat att hela hennes familj blivit förhörd av polisen? Och som gjort att hennes syster blivit så arg på henne, känt sig så sviken.

Vad hade hänt om jag och maken skulle haft en trasslig relation? Om jag inte känt en hundra procentig trygghet med honom, skulle det ha sått ett frö och sedan fått gro?

Självklart skall man anmäla när man tror att det barn far illa, det är jag den först att skriva under på. Men skall man verkligen agera så starkt och snabbt på en endaste kommentar från ett endaste barn?

2 kommentarer:

  1. Vlken hemsk situation ni har hamnat i. När man arbetar på skolan har man anmälningsplikt och måste alltå se till att anmäla om detta kommer upp. Även som privatpeson så kan jag förstå en förälder som reagerar med en anmälan. Men förstår hur du tänker och känner eftersom ni inte blivit informerade.

    Dessa anmälningar är nog de svåraste som en åklagare kan få på sitt bord, jag vet av egen erfarenhet då vi har haft fostebarn under många år om varit utsatta på olika sätt.
    Många som utsätter barn för övergrepp går fria för att bevisningen är så otroligt svår att få fram.Det har vi också erfarit tyvär.

    Att bli oskyldigt anklagad är fruktansvärt och svårt att få andra att förstå att det inte hänt.

    Men något som är positivt i ert "fall" är att er dotter inte visar några som helst indikationer på att hon mår dåligt. Men det hjälper inte er just nu för helst vill man ställa sig på torget och skrika så alla hör HON HAR INTE VARIT VARIT USATT. Det är en lögn.

    Blickar och låga röster är hemskt för även om man är oskyldig så tar det enormt att bara känna att andra tror att det skett.

    Jag tror vidare att klasskompisen som pratat på detta sätt måste få reda på vad hon har ställt till med, att man verkligen måste tänka på vad man säger.

    Personligen skulle jag ta kontakt med dessa föräldrar och ha ett samtal gemensamt med andra vuxna ,lärare och psykologen på skolan bör delta så det hela reds ut ordentligt, så ni får upprättelse.

    Hoppas ni kan och orkar gå vidare.

    SvaraRadera
  2. Eftersom alla inblandade är anonyma och skolan inte vill driva frågan så kan vi inte ta kontakt med det barn eller de föräldrar som det gäller. Och skolans psykolog anser att hon gjort sitt iom att hon gjorde anmälan.... Så vi strider själva, med stöd av er som kommenterar och med vänner

    SvaraRadera